Bagaimana Melindungi Telefon Pintar Anda Daripada Penceroboh | PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)
» ARTIKEL » Bagaimana melindungi telefon pintar anda daripada penceroboh

Bagaimana melindungi telefon pintar anda daripada penceroboh

1. Kemas kini OS dan aplikasi anda
Laksana kemas kini segera sekiranya kemas kini yang terkini diumumkan untuk sistem pengendalian telefon pintar atau untuk aplikasi yang digunakan. Banyak kemas kini perisian dan pembetulan pepijat mengandungi penambahbaikan keselamatan yang membantu mengawal telefon pintar terhadap pelanggaran data dan pencerobohan, dan menutup kelemahan, membuat ia lebih sukar bagi penggodam untuk memecah masuk.

2. Elakkan Wi-Fi awam
Semua individu perlu mengetahui tentang bahaya menggunakan Wi-Fi awam atau terbuka. Wi-Fi awam percuma memberikan pendedahan kerosakan dalam talian. Sekiranya boleh,  gunakan sambungan sel peribadi anda dan matikan fungsi Wi-Fi pada telefon mudah alih apabila berada di tempat awam. Aplikasi VPN juga boleh dipertimbangkan iaitu utiliti komunikasi rangkaian melalui sambungan yang dijaga tetapi pilih dengan teliti kerana tidak semua VPN mempunyai kualiti yang sama.

3. Kunci telefon pintar anda
Sentiasa mengaplikasikan kod laluan empat atau enam angka untuk mengakses peranti. Pertimbangkan untuk menetapkan kod laluan yang lebih panjang dengan kedua-dua nombor dan huruf. Tidak berminat menggunakan kod laluan yang panjang? Tidak perlu risau kerana teknologi imbasan cap jari dan ID Wajah juga merupakan alternatif yang mudah, cepat menggantikan nombor. Pastikan juga aplikasi dengan maklumat peribadi terkunci dengan kata laluan.

4. Jangan berkongsi dalam media sosial
Adalah baik untuk menggunakan nama sebenar anda di media sosial (Facebook dan Twitter) tetapi elakkan berkongsi maklumat yang boleh mendedahkan tentang diri anda di rangkaian sosial. Anda harus mengelakkan penyenaraian bandar-bandar di rumah anda, alamat khusus, lokasi kerja tertentu, nombor telefon, nama keluarga dan butir-butir lain yang boleh digunakan untuk mengesan anda. Adalah amat digalakkan supaya mengakses Facebook di komputer rumah dan bukan pada telefon pintar.

5. Travel Light
Jangan simpan maklumat peribadi, dokumen atau fail pada telefon anda, dan hadkan bilangan foto geotag dalam Roll kamera anda. Pindahkan imej dan dokumen ke komputer anda, dan hapuskan e-mel sulit berkaitan kewangan, majikan dan akaun berkaitan kesihatan dalam telefon pintar anda.

6. Gunakan pengesahan dua faktor
Gunakan dua faktor pengesahan (2FA) pada telefon pintar anda. Ia menyediakan perlindungan tambahan sekiranya seseorang mendapat kata laluan anda.

7. Gunakan kata laluan yang kuat
Kata laluan anda harus mengandungi 16-20 huruf dengan gabungan huruf dan angka, huruf besar dan huruf kecil, dan simbol. Elakkan menggunakan ulang tahun anda, nama haiwan kesayangan anda, atau kata laluan yang sama untuk semua kerana ia memudahkan penggodam.

8. Berhati-hatilah dengan e-mel spam dan phishing
Cara paling mudah untuk penggodam menyerang telefon anda dan mengakses maklumat anda adalah melalui peti masuk e-mel anda. Penipuan Phishing dirancang untuk menipu dan menyebabkan memudahkan akses ke akaun anda. Elakkan mengklik pautan dalam e-mel promosi, membuka lampiran yang mencurigakan, atau melaksanakan kemas kini aplikasi yang diminta melalui e-mel.

9. Gunakan aplikasi antivirus
Hacker memihak kepada perisian hasad untuk mencuri kata laluan dan maklumat akaun tetapi anda boleh memeranginya dengan aplikasi antivirus telefon pintar. Aplikasi antivirus telefon pintar yang meningkatkan keselamatan dengan memastikan aplikasi, PDF, imej, dan fail lain yang anda muat turun tidak dijangkiti perisian hasad sebelum anda membukanya.

10. Urus kebenaran aplikasi
Semak aplikasi pada telefon anda untuk menentukan sama ada mereka mempunyai keistimewaan yang lebih banyak daripada yang mereka perlukan. Anda boleh memberikan atau menafikan kebenaran seperti akses kepada kamera, mikrofon, kenalan anda, atau lokasi anda. Semak keizinan yang diberikan kepada aplikasi anda, dan batalkan kebenaran yang tidak diperlukan.
 

Tarikh Input: 19/02/2020 | Kemaskini: 19/02/2020 | nazlina

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 97691990
03 97693003
SXENFAg~

Hello!