ICT | PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)
» ARTIKEL » ICT

ICT

ICT, atau teknologi maklumat dan komunikasi (atau teknologi), merujuk kepada infrastruktur dan komponen yang membolehkan pengkomputeran moden.

Walaupun tiada definisi ICT tunggal dan universal, istilah ini secara umumnya diterima sebagai merangkumi semua peranti, komponen rangkaian, aplikasi, dan sistem yang secara bersama-sama membolehkan individu dan organisasi (contohnya, perniagaan, agensi bukan untung, kerajaan, dan aktiviti jenayah) berinteraksi dalam dunia digital.

Komponen sistem ICT ICT merangkumi bidang yang berkaitan dengan internet dan juga bidang mobile yang dikuasai oleh rangkaian tanpa wayar. Ia juga merangkumi teknologi lama seperti telefon tanah, penyiaran radio dan televisyen — yang kesemuanya masih digunakan secara meluas hari ini bersama-sama dengan komponen ICT terkini seperti kecerdasan buatan dan robot.

Kadang kala, ICT digunakan secara sinonim dengan IT (teknologi maklumat); walau bagaimanapun, ICT biasanya digunakan untuk mewakili senarai yang lebih luas dan menyeluruh mengenai semua komponen yang berkaitan dengan komputer dan teknologi digital daripada IT.

Senarai komponen ICT adalah luas dan ia terus berkembang. Sesetengah komponen seperti komputer dan telefon telah wujud selama beberapa dekad. Yang lain seperti telefon pintar, televisyen digital, dan robot adalah penambahan-penambahan yang lebih baru.

Namun, ICT biasanya merujuk kepada lebih daripada senarai komponennya. Ia juga merangkumi aplikasi dari semua komponen yang berbeza ini. Di sinilah potensi sebenar, kekuatan, dan risiko ICT dapat ditemui.

Sumber: TechTarget

Tarikh Input: 31/08/2023 | Kemaskini: 31/08/2023 | zuraya