MMU : Learning Space For The 21st Century: Multimedia University’s Experience | PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)
» ARTIKEL » MMU : Learning space for the 21st Century: Multimedia University’s Experience

MMU : Learning space for the 21st Century: Multimedia University’s Experience

Teknologi dan inovasi digital telah mengganggu banyak industri yang sedia ada dan menjadi tunggak baru dalam menguasai pasaran terutamanya teknologi, media, hiburan, dan telekomunikasi. Berikutan trend ini, kadar pendidikan atau kursus dalam talian terbuka secara besar-besaran (MOOCs), telah menawarkan laluan alternatif kepada pengguna bagi mendapatkan pengetahuan. Ini juga telah menghasilkan permintaan dan pendekatan baharu dalam pengajaran dan pembelajaran, menjadikan lebih kaya dari segi kandungan, kaedah subjek diajar dan keupayaan untuk merangsang pembelajaran 'aktif'.

Ruang pembelajaran dengan penyusunan baharu serta gabungan persekitaran yang sebenar dan maya, perlu disediakan bagi menyokong pelbagai kaedah pembelajaran iaitu e-pembelajaran dan face-to-face serta pembelajaran kolaboratif yang lain. Dengan inovasi digital yang sentiasa berubah, kaedah pengajaran di Universiti Multimedia (MMU) sentiasa dikemas kini melalui Sistem Pembelajaran Multimedia (MMLS) yang menyumbang kepada pengalaman dalam pembelajaran. Kakitangan akademik telah mula memanfaatkan sepenuhnya teknologi dalam pengajaran dengan menggabungkan arahan kelas serta media yang menggalakkan pembelajaran interaktif. Hari ini, ia merupakan kemahiran baharu yang sangat diperlukan.

Ruang pembelajaran yang terpilih telah dikenalpasti di MMU bagi mempraktikkan teknologi terkini dengan pendekatan pelajar secara berpusat yang dinamakan Labs Learning Intelligent (i-Labs) - Lab Innov8, Makmal Pembelajaran SiRi, Makmal SMART, RoboSpace dan eMoot Court. Sebagai sebahagian daripada projek MMU Hub untuk Innovation Ventures (HiVE), ruang kerja bersama INNOLab juga ditubuhkan yang menempatkan Pusat Pembangunan Keusahawanan (EDC), pusat pitching, hot desks dan titik pertemuan untuk 'pasukan impian' untuk memastikan usaha inovasi. Penglibatan dengan rakan kongsi komuniti diwujudkan seperti Malaysian Global Innovation and Creative Centre (MaGIC), Malaysian Digital Economy Corporation (MDeC), Content Malaysia Pitching Centre (CMPC) dan beberapa agensi lagi. Makmal ini memberikan hasil serta pendekatan yang menggalakkan untuk MMU mempercepatkan inovasi dalam perkhidmatan penyampaian pendidikan dan akan semakin meningkat serta daya saing yang sihat kepada semua universiti di abad ke-21.

Catatan:
Sebahagian daripada artikel ini diekstrak daripada Rafi, A. (2018), Education: MMU’s Experience, The Higher Education Leadership Academy (AKEPT) Vice-Chancellor’s Column.

Biodata Pembentang :

Prof. Datuk Ts. Dr. Ahmad Rafi, telah dilantik sebagai Presiden/CEO Universiti Multimedia (MMU) pada tahun 2016. Merupakan graduan daripada University of Strathclyde, Glasgow, Scotland dengan memiliki Ijazah dalam bidang arkitektur (Hons.) pada tahun 1994. Beliau melanjutkan pelajaran ke peringkat seterusnya dengan memperolehi Master of Science in Computer – Aided Building Design dan peringkat Ph.D. dalam bidang arkitektur animasi dan virtual realiti pada tahun 1988.

Beliau memulakan kerjaya dalam pendidikan sebagai pensyarah di Fakulti Multimedia Kreatif (FCM), Universiti Multimedia (MMU) dari penubuhannya dan kemudiannya dilantik sebagai Dekan fakulti. Beliau memegang beberapa jawatan berprofil tinggi di MMU dan organisasi luar sebelum pelantikan terakhirnya. Di antara pelantikan tersebut adalah Naib Presiden (Akademik), Dekan Institut Pengajian Siswazah dan Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) dan Timbalan Rektor Akademik di Akademi Seni, Kebudayaan dan Warisan Negara, Malaysia.

Beliau kini merupakan Timbalan Pengerusi 1, Persatuan Industri Kandungan Kreatif (CCIG), Malaysia dan Profesional Multimedia yang disahkan, dan seorang Teknologis Profesional (yang dianugerahkan oleh Lembaga Teknologi Malaysia - MBOT). Beliau juga menganggotai Lembaga Telekom Research and Development Sdn. Bhd. Beliau telah mengikuti latihan USC-Rhizophora di University of Southern California (USC), Los Angeles, Amerika Syarikat dan Sidang Kemuncak Teknologi CXO, sebuah program kepimpinan di IMD Lausanne, Switzerland.

Penyelidikannya termasuk realiti maya, warisan maya, animasi 3D, visualisasi seni bina, teknologi pendidikan, dan multimedia. Penyunting dan pengulas tetamu untuk beberapa jawatankuasa kajian tempatan dan antarabangsa, beliau juga merintis pembangunan Sarjana Muda, Sarjana Multimedia dan Ph.D. program ijazah di negara ini dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Tarikh Input: 30/08/2019 | Kemaskini: 30/08/2019 | nazlina

SXDdJA5~