Sistem Pengurusan Data (PutraData) | PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)
» ARTIKEL » Sistem Pengurusan Data (PutraData)

Sistem Pengurusan Data (PutraData)

Kesukaran mendapatkan data daripada entiti berkaitan merupakan salah satu sebab kelewatan data disalurkan kepada pihak yang memerlukan. Bagi mengatasi permasalahan ini, inisiatif telah diambil dengan pembangunan Sistem Pengurusan Data atau dikenali sebagai Putra®Data.

Sistem yang dibangunkan pada awal tahun 2023, merupakan inisiatif baharu iDEC dalam usaha memperkemas proses penyediaan dan pengumpulan data bagi tujuan penyaluran statistik kepada pemegang taruh, agensi-agensi berkaitan seperti Kementerian Pengajian TInggi (KPT), Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan agensi yang mengendalikan penilaian university ranking seperti Times Higher Education (THE) ranking.

Putra®Data boleh diakses melalui https://data.upm.edu.my dengan menggunakan UPM ID dan terhad kepada pengguna yang diberi kebenaran sahaja mengikut kluster.

Disediakan oleh: Ts. Ahri Sogok

Tarikh Input: 30/04/2024 | Kemaskini: 30/04/2024 | nazlina